Hoe kies ik het juiste hoortoestel?

  • door

Bent u toe aan een hoortoestel? Dat kan best een ingrijpende gebeurtenis zijn. Veel mensen vinden het uiteindelijk erg prettig als ze een hoortoestel hebben, maar de weg ernaartoe kan toch moeilijk zijn. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om te accepteren dat ze ouder worden en dat hun lichaam hen voor hun gevoel in de steek begint te laten. Andere mensen durven niet toe te geven dat hun gehoor slechter wordt, en proberen dit voor hun omgeving te verbloemen. Daarnaast zijn er zo veel hoortoestellen op de markt dat het best lastig kan zijn om de juiste te kiezen. In deze blog geven wij een aantal tips hoe u het juiste hoortoestel kunt kiezen.

1.Bezoek een oorspecialist

Als u merkt dat uw gehoor slechter wordt is het aan te raden om een oorspecialist te bezoeken. Dit is een professional die verstand heeft van zijn vak, en deze specialist kan bij u een nauwkeurige gehoortest afnemen. Zo wordt inzichtelijk wat de staat van uw gehoor is. Bovendien kan deze specialist u adviseren welk type gehoorapparaat het beste bij u zou passen.

2.Wat zijn uw eisen?

Voortgaand op het gesprek met de oorspecialist is het belangrijk dat u op een rijtje zet wat uw eisen en wensen zijn voor het dragen van uw nieuwe hoortoestel. Wilt u het toestel bijvoorbeeld de hele dag dragen? Of alleen op bepaalde momenten (tijdens het werk bijvoorbeeld, of tijdens een telefoongesprek)? En heeft u bijvoorbeeld wensen over de zichtbaarheid van het toestel? Of de batterijduur? Aan de hand van deze eisen kan de oorspecialist u een passend advies geven welk type hoortoestel het beste op uw wensen zal aansluiten.

3.Welk type gehoortoestel?

Welk type hoortoestel u uiteindelijk besluit aan te schaffen hangt helemaal van uw wensen en budget af.  Er zijn verschillende type hoortoestellen te onderscheiden: de types achter het oor (AHO), in het oor (IHO) of het hoortoestel dat in een bril verwerkt zit zijn de meest voorkomende. Elke van deze types heeft zijn eigen voor- en nadelen en een eigen “klankkleur”. Zo is een AHO toestel bijvoorbeeld makkelijk te bedienen en te onderhouden, maar soms ook vrij gevoelig voor schade door transpiratie vocht. En een IHO bevindt zich direct in de gehoorgang en klinkt dus natuurlijk, maar dit type gehoortoestel is daarmee ook vaak duurder. Het loont om goed onderzoek te doen welk type toestel bij u past. Uiteindelijk levert dat toestel dan het meeste gebruiksgemak en comfort. En uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om: dat u het gehoortoestel u in staat stelt om zonder beperkingen alles te kunnen doen dat u wilt.