Een coronatest Rotterdam doen, dit zijn je opties

Als jij een coronatest Rotterdam moet doen, dan heb je verschillende opties. Deze keuze maak je niet zelf, maar de GGD zorgt ervoor dat jij de juiste test krijgt. Het is ook mogelijk om zelf een coronasneltest uit te laten voeren, maar daar moet je dan voor betalen. De verschillende teksten zijn geschikt voor verschillende situaties en leveren ook niet even nauwkeurige resultaten. Wil jij een coronatest in Rotterdam, dan heb je de volgende opties.

Een coronatest Rotterdam gebruikt door de overheid

Word je op een coronatest Rotterdam gestuurd, dan is dat geregeld door de overheid. Zij gebruiken drie soorten testen, namelijk de PCR-test en twee verschillende sneltesten.

●        PCR-test: de PCR-test is het meest nauwkeurig van de opties die de overheid gebruikt. Het wordt gedaan met een wattenstaafje dat keel- en neusslijm opneemt. Dat wattenstaafje wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Deze test is erg nauwkeurig, maar het duurt langer voordat je de uitslag krijgt.

●        LAMP-sneltest: er zijn twee sneltesten en één daarvan is de LAMP-test. Je krijgt dan sneller een uitslag omdat er minder tussenstappen nodig zijn. De gevoeligheid van de test is hetzelfde als bij de PCR-test, waardoor de LAMP test voor iedereen te gebruiken is.

●        Antigeen-sneltest: de laatste test die door de overheid gebruik wordt is de antigeen-sneltest. Omdat hij wat minder gevoelig is, wordt deze alleen toegepast op mensen met klachten.

Zelf een coronatest inplannen

Er zijn ook andere aanbieders van coronatesten waarbij je zelf een bezoek inplant en wordt getest. Privéaanbieders geven je verschillende opties, waaronder de PCR-test en de antigeen sneltest. Je betaalt dan zelf voor je test en de gemiddelde prijzen liggen tussen €70 en €80. Ook veel bedrijven gebruiken deze optie. Zo kun je zelf een coronatest in Rotterdam inplannen en snel weten of je het virus hebt. Er is een instantie die toezicht houdt op de kwaliteit van de testen die op deze manier worden aangeboden. Dat is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Is er ook een zelftest?

Momenteel zijn er geen zelftesten die je kunt doen voor corona. Het is dus niet mogelijk om zelf thuis een test te doen en deze af te lezen. Het lijkt er ook niet op dat die test er snel gaat komen. Momenteel mag een coronatest in Rotterdam niet zonder zorgprofessional worden afgenomen en gebeurt dat wel, dan zijn beide partijen in overtreding. Omdat het erg lang kan duren voordat deze procedures wel wettelijk gemaakt kunnen worden is de kans klein dat er een zelftest zal komen.

Wat als je positief bent?

Als uit je coronatest in Rotterdam gebleken is dat je inderdaad het virus bij je draagt, dan moet je direct in quarantaine. Dat betekent dat je 10 dagen je woning niet mag verlaten. Ook mag je geen bezoek ontvangen. Je houdt 1,5 meter afstand van je huisgenoten en niest en hoest in je elleboog. Daarnaast was je regelmatig je handen. Je neemt altijd contact op met je huisarts om je situatie te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *