Drugsgebruik onder jongeren

Jongeren vormen een belangrijke risicogroep voor het ontwikkelen van alcohol- en drugsgerelateerde problemen. Het lichaam van een jonger persoon is nog niet volgroeid en daardoor extra gevoelig voor alcohol of drugs. Vaak zijn jongeren ook nieuwsgierig en willen alles uitproberen. Hierdoor kan een alcohol- of drugsverslaving sneller optreden. Naast dat het slecht voor de gezondheid is kan alcohol of drugsgebruik ook zorgen voor schade in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan vandalisme, agressie of geweld.

Alcohol

Een paar jaar geleden is door het overmatig gebruik van alcohol door jongeren, de leeftijd van 16 jaar naar 18 jaar gegaan. Maar heeft dit eigenlijk wel invloed gehad? Uit onderzoek blijkt dat het alcoholgebruik onder jongeren van 12-16 jaar is gehalveerd. Studenten van 16 t/m 18 jaar zijn juist meer alcohol gaan drinken. HBO-studenten drinken het meeste. Maar liefst 80% van de HBO studenten drinkt tegenover 33% op het MBO en WO.

Drugs

Het cannabisgebruik onder scholieren tussen de 12 en 16 jaar daalde de afgelopen jaren ook. Jongeren zijn ouder wanneer ze voor het eerst cannabis gebruiken. Ongeveer 1 op de 9 16-jarigen zijn actuele gebruikers. Het aantal jonge gebruikers (14 jaar) halveerde, van 18,8% naar 9,0%. Onder hangjongeren, jongeren in justitiële inrichtingen en in de jeugdzorg zijn er relatief veel actuele cannabis gebruikers (3 tot 6 op de 10 jongeren).

Lachgas

Lachgas is inmiddels een populaire drug jongeren. Het is populair omdat het makkelijk en legaal te verkrijgen is. Het zit in patronen voor slagroomspuiten. Door het gas in een ballon te laten lopen, kan het daarna worden geïnhaleerd. Waar het eerder vooral werd gesignaleerd in het uitgaanscircuit, wordt het nu ook steeds vaker gezien bij andere groepen, zoals jongeren op straat of op schoolpleinen.

Lachgas is nu nog voor iedereen toegankelijk en wordt gebruikt door mensen van uiteenlopende leeftijden. Het is met name populair onder jongeren en jongvolwassenen. 8% van de jongeren tussen 12-16 jaar gebruikt wel eens lachgas. Het gebruik onder studenten tussen de 16 en 18 jaar ligt met 17% veel hoger.

Mocht jouw kind nou verslaafd zijn aan alcohol en drugs, maar weet je er geen raad mee? Er zijn afkickklinieken in Zuid-Afrika van de SGGZ waar ook jongeren welkom zijn.